Breadcrumbs

Společnost Durst předvedla své nejnovější průmyslové řešení pro ekologický potisk vlnité lepenky a kartonu v podobě nové tiskárny Durst Rho 130 SPC.

Letošní veletrh Drupa byl velkým mezníkem v posunu k digitalizaci tiskového průmyslu. Durst Rho 130 SPC založený na jednoprůchodové konstrukci zvyšuje produktivitu o jeden řád, tiskne totiž rychlostí až 9350 m2 / hod. Konstrukce single-pass, kdy jsou tiskové hlavy umístěny nad celou pracovní šířkou tiskárny a jediným pohybujícím se elementem je samotné potiskované médium, není Durstu cizí. Řadu let ji úspěšně využívá u řady tiskáren Gamma k potisku keramických obkladů a tiskáren Tau pro výrobu etiket.

Nová single-pass tiskárna Durst Rho 130 SPC byla zlatým hřebem expozice Durstu. Vystaveny byly i multi-pass systémy, například Rho1330-0213 s nejvyšším stupněm automatizace. Nechyběla ani linka na výrobu etiket Tau 330.

Obalový průmysl
Poptávka obalového i grafického průmyslu po vlnité lepence digitálně potištěné ve vysoké kvalitě prudce roste. Durst Rho 130 SPC je řešením, které nabízí průmyslovou produktivitu potřebnou k transformaci obalového průmyslu směrem k digitálním technologiím. Vedle nákladově efektivní výroby POS displayů a prodejních obalů v malých a středních sériích podporuje Rho 130 SPC také vzorkování, personalizaci a produkci více verzí produktu přímo v  provozu a bez navýšení nákladů. Systém používající bezpečný inkoust na bázi vody patří do ekologické řady tiskáren s využitím Durst Water Technology. S předstihem tak nabízí řešení, které bude vyhovovat zpřísněným ekologickým normám, o nichž se nyní intenzivně diskutuje v souvislosti s udržitelností produkce obalů pro maloobchod s potravinami.
Další vystavený stroj Rho1330-0213 s plnou automatizací provozu byl představen jako řešení pro tradiční ofsetové tiskaře. Nabízí jim totiž hledanou vysokou flexibilitu v oblasti potiskovaných médií.

Durst Rho 130 SPC FlexLine Concept
Samotná schopnost tisku vysokou rychlostí nestačí. Tiskárnu Durst Rho 130 SPC lze snadno integrovat do výrobního workflow, což umožňuje automatizovat výrobu produktů z vlnité lepenky a využít tak naplno potenciál digitalizace. Na veletrhu byla představena linka, zajišťující optimální podmínky pro plné využití výkonu tiskárny.
Pro zásobování tiskárny byl vyvinut nový podavač, který šetrným způsobem dodává archy lepenky bez toho, aby je poškodil promáčknutím či naražením hran.
Následuje kontrola kvality desek, kdy jsou poškozené archy vyřazeny ještě před tiskem. Materiál pak vstupuje do samotné tiskárny, kde je průběžně potiskován. Předností je možnost potisku široké škály materiálů bez nutnosti upravovat jejich povrch primerem. Změna zakázky je prakticky okamžitá, tiskárna má vysoce přesnou registraci média a tisk. Vysoká barevná konzistence zajišťuje přesné podání opakovaných zakázek a nízkou zmetkovitost.
Hybridní adaptivní sušicí technologie zajišťuje vysokou přilnavost inkoustů a lesk. Výrobu jistě usnadní, že vystohované tisky po sobě nekloužou a i velký objem archů potisknuté lepenky se snadno odebírá.

Nejenom tiskárny
„Hlavním tématem letošního veletrhu Drupa 2016 byla digitalizace a my jsme velmi rádi, že zde měl světovou premiéru náš stroj pro segment obalového průmyslu," říká Christoph Gamper, generální ředitel společnosti Durst Phototechnik AG. „Rho 130 SPC určitě na návštěvníky zapůsobil svou ohromnou rychlostí tisku. Jako specialisté v oblasti průmyslových inkjetových aplikací otevíráme novou kapitolu digitalizace tiskových procesů."

Zde se můžete podívat na rozhovor s Christophem Gamperem

https://youtu.be/qiTddFXe02Y

01 Rho 130 SPC

Tiskárna Durst Rho 130 SPC

02 Rho130 SPC FlexLinie

Pohled na celou linku Durst Rho 130 SPC FlexLine Concept

03 Podavac

Nový podavač, který šetrným způsobem dodává archy lepenky bez toho, aby ji poškodil promáčknutím či naražením hran.

04 Durst Workflow System

 Workflow systém od společnosti Durst zajišťuje vysokou efektivitu provozu při zpracování různých podkladů pro tisk

05 tisky big

Potištěný povrch má vysoký lesk, přesto po sobě vystohované tisky nekloužou