Breadcrumbs

Firmu VetroCer založila společnost Durst se svým indickým partnerem, firmou Ceradecor.

Toto rozhodnutí je dalším krokem v oblasti internacionalizace, která je nevyhnutelná pro posílení globální pozice společnosti Durst. Nový společný podnik vyrábí anorganické inkousty a speciální roztoky pro digitální dekoraci skla.

Vzájemná spolupráce začala prodejním zastoupením na indickém trhu v roce 2012. Za tu dobu se zde podařilo nainstalovat více než 40 tiskáren Durst Gamma pro potisk keramiky, vytvořit servisní středisko a základnu s osmnácti zaměstnanci.
Založením společnosti VetroCER dosáhlo toto partnerství vyšší úrovně a obsáhlo novou strategickou oblast – industriální potisk skla.

Nový potenciál skla
Sklo, jako velmi rozšířený materiál, má obrovský potenciál   pro další zušlechťování dekorativním potiskem. Digitální potisk skla najde uplatnění v architektuře, automobilovému průmyslu, jeho předností využijí designérská studia a interiéroví designéři.
Společnost Ceradecor, která patří rodině Verma, přinesla do projektu potřebné know-how pro výrobu anorganických inkoustů. Ty byly pro digitální tisk optimalizovány v labotratořích společnosti Durst v rakouském Lienzu. Společný vývoj a energie věnovaná sklářskému odvětví přinesla ovoce v podobě konceptu, který zásadně mění podmínky digitálního potisku skla.

Inovativní potisk anorganickými inkousty
Zaměření společnosti Durst na průmyslové aplikace se v roce 2013 potvrdilo založením dceřinné společnosti Durst Industrial Inkjet Application. Uvedení specializované tiskárny Durst Rho Vetrocer, která měla premiéru loni na veletrhu Glasstec 2014, pak bylo osvědčením plné adaptace digitálního inkjetového tisku pro sklo jako tiskové médium.
Konstrukce tiskárny využívá několik ověřených řešení. Piezoelektrické tiskové hlavy pracují s variabilní velikostí kapky a dosahují rozlišení 800 dpi. Systém Continuous Flow Technology, který zajišťuje nepřetržitou cirkulaci inkoustu v tiskových hlavách je převzatý z tiskáren Durst Gamma. Při potisku skla stejně jako při potisku keramiky je totiž důležité zabránit usazování anorganických pigmentů.
Základem úspěchu je receptura, která zajišťuje přilnutí barvy na sklo i bez podkladové vrstvy. Inkousty totiž obsahují nejen anorganické pigmenty, disperzi a nosné kapaliny, ale rovněž anorganické frity. V průběhu vypalování inkoustu ve vnější peci se frity roztaví, obalí se pigmenty a vytvoří stejnorodou vrstvu navázanou na podkladové sklo.
Cílem této technologie je využít tiskárny k dekorování prosklených fasád, skleněných dveří, nábytku, dělicích příček, kuchyňských zástěn a jiných interiérových prvků. Zvláštní kategorií pak bude reklamní grafika.

 VetroCER 4

Foto Durst