Breadcrumbs

Značný objem bavlněné metráže k potisku se přesouvá z Asie zpět do Evropy.

Indie patří k největším světovým producentům i zpracovatelům bavlny. Jako distributory technologií Durst nás proto těší, že tiskárny řady Durst Alpha bere indická odborná veřejnost velmi vážně nejen jako investiční příležitost, ale také jako důvod k přesunu značného objemu bavlněné metráže k potisku a zpracování do Evropy.

Nové pigmentové inkousty, kterými lze snadno a ve vysoké kvalitě potiskovat metráž z bavlny a jejích směsí, výrazně mění situaci na trhu. Celosvětová produkce digitálně tištěných textilií roste ročně o 25 procent. Podíl digitálně potištěného textilu by se měl do roku 2017 dostat z dnešní 2% úrovně až na 5 %. Podepisuje se na tom druhá vlna digitalizace výroby textilu, jež přinesla výrazný nárůst produktivity u řady průmyslových tiskáren.
Špičkou mezi technologiemi jsou právě tiskárny Durst Alpha, které spolu s rostoucím objemem internetového prodeje nabízejí obrovskou variabilitu sortimentu. Módní textil určený k prodeji lze vyrábět až při obdržení objednávek a producenti tak mohou nabízet pouze design a díky tomu snížit své výdaje. Konkrétní zboží se vyrobí a dodá až po zaplacení. Jako největší růstový segment se jeví povlečení a závěsy.