Breadcrumbs

Durst a jeho nizozemský zákazník Probo Sign představili na veletrhu Heimtextil  širokou škálu aplikací textilu, digitálně potištěného na tiskárnách Durst Alpha.

Tisky pigmentovými inkousty na bavlnu nadšeně obdivovali jak architekti a designéři, tak odborníci z textilního průmyslu.

Probo je typickým příkladem uživatele, který dokázal postavit na digitálním potisku textilu úspěšný obchodní model. Ještě před instalací tiskárny Durst Alpha 330 v únoru 2016 provozovala firma Probo tiskárny Durst k potisku textilu pro oblast Soft Signage aplikací. Poptávka jasně naznačila, že na trhu je prostor i pro textil určený pro domácnost a módu. Po roce provozu lze dnes celý projekt zhodnotit.

Metráž přes internet
Velký objem zakázek firma získává ze svého systému web-to-print. Zakázky přijaté do 16.30 firma expeduje následující den. Vysoký výkon a flexibilita tiskáren Alpha společně s unikátními vlastnostmi ekologických pigmentových inkoustů umožňují kontinuálně produkovat velké množství dekorů. Tyto inkousty nevyžadují u standardních materiálů jako bavlna či polyester nutně předúpravu, ani dokončovací proces, takže produkce je velmi rychlá a flexibilní.
Průmyslové multi-pass tiskárny na textil Durst Alpha jsou k dispozici v šířce 190–330 cm. Lze je osadit až 64 tiskovými hlavami Durst Alpha-S a osmi barvami. Stroje konstruované pro provoz 24/7 s rozlišením 600 dpi a produktivitou až 620 bm/hod. představují pro výrobce textilu velice flexibilní a dostatečně produktivní výrobní kapacity.
Interiéroví návrháři si mohou snadno objednat potřebné množství látky se vzorem z bohaté knihovny dekorů či dokonce podle vlastního návrhu.
Pomocí propracovaného řídicího softwaru lze efektivně kumulovat objednávky na jednotlivé typy materiálů do velkých objemů a díky vysoké rychlosti tisku je i promptně expedovat.

Softwarové řešení
Návštěvníci veletrhu se mohli podrobně seznámit se softwarovým řešením společnosti Durst, které integruje nejenom řídicí tiskový software, ale i nástroje k tvorbě dekorů a cloudovou knihovnu profilů pro jednotlivé materiály. V Durstu pro své klienty vytvořili Durst Textile Workflow System, který zjednodušuje věrnou reprodukci barev na různé textilní materiály a umožňuje nepřetržitou kontrolu kvality, snadnou profilaci pro nové materiály a správu barev.  
Dále pak na veletrhu předvedli zástupci společnosti Probo své web-to-print řešení. Pro potenciální uživatele bylo užitečné vidět, že Durst nenabízí pouze špičkový hardware, ale je schopen zajisti i celkovou podporu pro digitální produkci textilu.

Barevný svět
Celý výstavní stánek byl dekorován různými textilními doplňky od potahů židlí, přes textil pro stolování, závěsy, čalounění, stínítka na lampy, ložní prádlo a módní metráž. Digitální tisk přináší do textilního průmyslu více kreativity a zjednodušení práce v režimu Design to Print. Reakce návštěvníků dokazují, že textilní průmysl je na tento nový model připraven. Trh oceňuje i ekologickou stránku provozu, jenž využívá vodou ředitelné pigmentové inkousty.

Podrobnosti o tiskárnách Durst Alpha najdete zde

Podrobnosti o Durst Textile Workflow System jsou zde