Breadcrumbs

Na veletrhu Vitrum 2015 v Miláně, který se koná od 6. do 9. října 2015, představí společnost Durst tiskárnu pro potisk skla Rho Vetrocer druhé generace.

Návštěvníci si tak mohou motto letošního veletrhu „V budoucnosti skla je možné cokoli“ ověřit přímo na stánku Durstu. Budou mít možnost prohlédnout si nejen zajímavá technická vylepšení, ale také načerpat inspiraci. Expozice Durstu v hale 24 na stánku P10 totiž nabídne řadu ukázek využití grafiky tištěné na sklo pro nejrůznější aplikace.

Druhá generace tiskárny Rho Vetrocer disponuje novým dopravním systémem pro posun média, který využívá přísavek umístěných na vozíku a pohybuje sklem s tolerancí 0,1 mm. Poloha skla může být zaznamenána s extrémní přesností. To lze využít při opětovném potisku buď u oboustranných aplikací nebo při vícevrstvém tisku.
Další novinkou jsou povrchové senzory, jež sledují velké množství bodů po obvodu skla a tak umožňují precizně umístit i sklo kruhového tvaru nebo sklo se zaoblenými hranami. Tiskárna pracuje s keramickými inkousty, které se aplikují přímo na sklo, bez použití primeru. Během vytvrzovacího procesu se navážou na sklo a stanou se jeho součástí.
Vysoký stupeň technické vyspělosti konstruktérů firmy Durst dokazuje i použití bionických prvků, využití titanokřemičité slitiny, magnetických pohonů a vlastního softwaru pro kontrolu a zpracování dat.

Nové příležitosti
Grafikou lze oživit prosklené fasády, skleněné dveře, nábytek, dělicí příčky, kuchyňské obkladové desky či interiérové dekorace. Sklo nabízí ohromný potenciál pro kreativní řešení interiérů a technologie společnosti Durst je umožňuje realizovat. Expozice představí špičkovou kvalitu výstupů a barevnou konzistenci tištěného obrazu.
„Durst je v mnoha průmyslových odvětvích předním poskytovatelem průmyslových tiskových systémů pro digitální dekoraci povrchů,“ říká Dr. Richard Piock, předseda správní rady společnosti Durst AG. „Společně s naší novou pobočkou Durst Industrial Inkjet Application GmbH v Lienzu, jsme přizpůsobili inkoustovou technologii pro potisk skla, abychom eliminovali omezení, která ovlivňovala tradiční tiskové procesy a abychom nabídli nové možnosti, postupy, styly a efekty v oblasti potisku skla. Veletrh Vitrum 2015 je skvělou příležitostí představit nové možnosti, které nabízí tiskárna Rho Vetrocer. Prostě se řídíme heslem: Budoucnost skla je dnes a my ji naplňujeme.“

Historie Rho Vetrocer
V roce 2013 firma Durst založila dceřinou společnost Durst Industrial Inkjet Application GmbH v Lienzu, aby přizpůsobovala inkjetovou technologii pro jiná průmyslová odvětví. Uvedení tiskárny Rho Vetrocer na veletrhu Glasstec 2014 ukázalo, jaké jsou možnosti potisku skla. Konstrukce tiskárny využívá zkušenosti z dalších segmentů průmyslu, jako například technologii kontinuální cirkulace inkoustů z tiskáren Gamma pro potisk keramických obkladů. Použity jsou i optimalizované tiskové hlavy Durst QSR a inovační technologie dopravy tekutin. Druhá generace tiskáren Durst Rho Vetrocer tak přichází již po roce od jejich prvního uvedení.

Inkoust Rho Vetrocer
Inkoust Rho Vetrocer je vytvořen z anorganických pigmentů, fritů* a disperzních a nosných tekutin. Byl vyvinut ve výzkumném centru Durstu v Lienzu. Inkoust se aplikuje bez primerů přímo na sklo, pak se povrch suší integrovaným infračerveným sušákem, aby se sklo dalo transportovat do pece, kde se zakalí. Zde dojde k roztavení fritů a zatavení pigmentů do skla. Tisk se tak stává součástí podkladu.
Inkousty neobsahují žádné těžké kovy a splňují všechny požadavky norem DIN. Mají širší barevný gamut než ostatní digitální inkousty a to zejména v oblasti červené a žluté. Software pro správu barev, který byl rovněž vyvinutý společností Durst, umožňuje na skle reprodukovat barvy ze škály RAL.