Breadcrumbs

Řešení Simulate, Print & Cut je předzvěstí masového rozmachu digitální tiskové produkce v módním průmyslu.

Digitální technologie si podmaňuje textilní průmysl a nabízí nové možnosti: od virtuálního vývoje produktů ve 3D, přes plně automatizovaný digitální tisk až po nejmodernější digitální systémy řezání. Na veletrhu ITMA 2015 v Miláně předvedla společnost Zünd spolu s partnery z průmyslové oblasti, jak lze v textilní a oděvní výrobě zefektivit výrobní procesy a zvýšit ziskovost.

„Simulate, Print & Cut“ je plně integrované, vysoce adaptabilní workflow, jež společnost Zünd předvedla ve spolupráci s DITF (Německý institut pro výzkum textilu a vláken) a společnostmi Assyst, Ergosoft a Kornit. Tento koncept integruje tradičně oddělené procesy designu, přípravy dat, tisku a řezání. Automatizuje celý výrobní proces, a zvyšuje tak efektivitu a ziskovost. Spojení různých fází výroby vede k vyšší výkonnosti, lepší transparenci a rychlejší obratovosti zboží.

Připraven na čtvrtou průmyslovou revoluci
Řešení „Simulate, Print & Cut“ významně přispívá k využití plného potenciálu optimalizace textilní a oděvní výroby. Systém hladce propojuje všechny fáze zpracování od digitálního návrhu a vytvoření střihu, umístění designu ve virtuálním 3D prostředí, přes přípravu souboru pro digitální tisk, až po přesné řezání pomocí systému Zünd. Vytváří tak zcela nové možnosti navrhování a vývoje výrobku. Efektivní využívání nových technologií vede k výrazně kratším dodacím lhůtám a umožňuje mnohem pružnější plánování výroby. Oděvní a módní průmysl je vždy před uvedením nové kolekce pod tlakem, takže nemá jinou možnost, než výrábět tak účinně a ekonomicky, jak jen to je možné. „Simulate, Print & Cut“ je volba, která poskytuje ideální řešení pro zkrácení doby uvedení produktu na trh.

Partneři
Nejmodernější simulační software 3D Vidya od firmy Assyst se používá pro vývoj střihů. Program umožňuje fotorealistickou simulaci lidského těla a oděvů, stejně jako virtuální vzorkování. Webová služba této společnosti automarker.com se používá k optimalizaci spotřeby materiálu.
Tiskový program TexPrint od společnosti Ergosoft slouží k přípravě tiskových dat. Je to řešení navržené speciálně pro tisk na textil – od správy barev až po automatizační řešení. Na veletrhu byly vzorky vytištěny na nové textilní pigmentové tiskárně Allegro od firmy Kornit.
Vyřezání jednotlivých dílů z potištěného textilu pak zajistil řezací systém Zünd S3, který může být díky svému otevřenému rozhraní integrován do jakéhokoli výrobního workflow. Stroje Zünd navíc nabízejí širokou škálu modulárních nástrojů, které jsou schopny zpracovávat celé spektrum textilních a jiných flexibilních materiálů s pozoruhodnou přesností a účinností.
Christian Kaiser z Německého institutu pro textil DITF zdůrazňuje: „Vzhledem k tomu, že všechny fáze výroby jsou kompletně digitální, přispívá „Simulate, Print & Cut" k vyšší efektivitě a flexibilitě každého procesu. Pro textilní průmysl je to důležitý milník na cestě k Průmyslu 4.0. Vede k časovým a materiálovým úsporám a umožňuje realizaci komplexního designu.“

Řezací systém Zünd S3 na stánku společnosti Zünd na veletrhu ITMA 2015

Prostředí tiskového programu TexPrint od společnosti Ergosoft