Breadcrumbs

Proces automatizace workflow a identifikace výrobku pomocí QR kódů naznačuje připravenost strojů Zünd pro novou éru Industry 4.0.

Hlavním poselstvím expozice švýcarského výrobce modulárních obráběcích stolových plotrů jsou ukázky toho, jak lze u různých dokončovacích operací výrazně zvýšit produktivitu a současně snížit nároky na lidskou práci. Stánek Zündu najdete na výstvišti RAI v Amsterdamu v hale 1 pod označením G90.

Zároveň s nejnovějšími řešeními pro automatizaci firma dále zdokonalila svou řadu modulárních, adaptabilních zařízení pro manipulaci s materiálem. Lze si zvolit automatické nakládání i odebíraní produktů z pracovní plochy. Ukázkou nejmodernějšího pracoviště je spojení plotru S3 M-800 s integrovaným robotickým systémem automatického odebírání zbytků obráběného materiálu. Odpad je pak stohován na předem určeném místě.
Tato linka je praktickou ukázkou využívaných prvků vhodných pro prostředí Industry 4.0 o kterém se dočtete v HSW info 93 na stranách 20 až 21.

Workflow je nastaveno tak, aby lidský operátor a robotická zařízení společně pracovali na splnění úkolu.
Toto plně automatizované výrobní workflow také zahrnuje automatické načítání úlohy pomocí QR kódu. Integrovaný kamerový systém zachycuje QR kód vytištěný pro každý výrobek, což umožňuje softwaru Zünd Cut Center – ZCC automaticky načíst odpovídající soubory dat pro potřebnou operaci. Kromě toho ZCC automaticky určuje přesnou polohu a orientaci grafiky. V případě narušení materiálu či tisku, se automaticky provede korekce dráhy řezu. Pro vysoký stupeň automatizace je připraven i Automatic Router Bit Changer – ARC. Ten stroji umožňuje pracovat až s osmi nástroji, které podle potřeby automaticky mění. Nemusíte pak výrobky vstupující do stroje třídit podle materiálu. S ARC dokáže plotr opracovat hliník, dřevo, plast i kompozity.
Návštěvníci uvidí v akci také Zünd G3 3XL-1600 ve vysoce výkonné konfiguraci, která se zvlášť dobře hodí pro zpracování velkoformátové grafiky na vinylu a dalších rolových materiálech do šířky 3,21 m.

Video jak funguje Automatic Router Bit Changer – ARC

https://youtu.be/iPibhjzNzqM